Verksamhetsberättelse Trädgårdsgruppen IHF 2024

Gruppens sju medlemmar har hjälpts åt att plantera och sköta om våra odlingar under 2024.

Vi har träffats för att planera, sätta lökar och frön, rensa rabatter och sköta om våra odlingar. Under sommaren har vi haft ett bevattningsschema och turats om att vattna odlingarna. Eftersom gräsmattan runt blomsterrabatter och köksträdgård inte har klippts under sommaren har vi inte satsat på kantklippare, men har rensat för att få blomsterrabatterna synliga. Odlingssäsongen avslutades med en skördefest för medlemmarna i Trädgårdsgruppen.

Under året har vi haft fyra utåtriktade möten:

· 16 mars organiserade vi Pelargondag tillsammans med Svenska Pelargonsällskapet. Det gav möjligheter för ett 30-tal intresserade besökare att köpa sticklingar och ställa frågor om skötsel av pelargoner.

· 25 maj hade vi Plantbytardag i samarbete med Svenska Pelargonsällskapet. Trots svårigheter med parkering kom cirka 40 personer och bytte plantor och handlade av varandra

· Den 18 augusti hade vi studiebesök på Smedjetorpet hos Trädgårdsmästare Anna Modig. 15 personer svarade på vår inbjudan och kom. Anna Modig visade trädgården och föreläste om odlingsmetoder.

· Den 29 september deltog Trädgårdsgruppen i Kyrkans Återbruksdag med ett bord och sålde örter från våra odlingar, hemlagad chutney, små äppelpajer och böcker från Fågelberga förlag.


Verksamhetsberättelse Trädgårdsgruppen Ingarö Hembygdsförening 2023

Under året har gruppen bestått av 7 medlemmar, som tagit aktiv del i arbetet.

Vi har haft 2 öppna möten och ett studiebesök.

Möten i trädgårdsgruppen. Vid 6 tillfällen har gruppen mötts för planering av trädgården och arbete i trädgården tillsammans. Flertalet möten har skett vid Klockaregården. Vi har träffats för plantering, sådd och rensning i köksträdgården, gjort upp ett bevattningsschema för sommaren och under hösten har vi satt vårlökar i rabatterna. Enskilda medlemmar har under sommaren rensat, vattnat och skött om våra rabatter och land. Vid ett tillfälle har vi mött styrelsen för IHF för samtal om våra öppna möten.

Arbetet med sockenstugan gjorde att gräsmattor och rabatter har farit illa och vi har röjt grus och stenar närmast rabatterna.

Trots besvären som ombyggnaden av sockenstugan inneburit för framkomlighet på gården och brist på parkeringsplatser har vi har organiserat två öppna möten:

Pelargondagen den 25 mars tillsammans med Svenska Pelargonsällskapet och Nacka Värmdö Trädgårdssällskap. I vanlig ordning var det en populär träff. Trots den besvärliga vintern fanns det sticklingar och de gick åt som smör i solsken. Anita Österlund presenterade nya sorter och gav goda råd om skötsel av pelargoner. Vi bjöd på fika, vilket också gjorde att folk stannade en stund och pratade.

Plantbytardag den 3 juni. Cirka 35 besökare kom och bytte/sålde/köpte plantor och gav fina tillfällen till utbyte av tips och erfarenheter av odling.

I utvärderingen av plantbytardagen ansåg vi att det trots den besvärliga tomten med grova stenar och besvärlig framkomlighet att det kommit en hel del besökare. Vi diskuterade möjligheten att servera fika vid kommande plantbytardagar.

Studiebesök på Tillitsverkets trädgård i Johannesdal den 26 augusti. Hela föreningen var inbjuden. 12 deltagare njöt av stämningen i trädgården byggd av sten och växter. En trädgård för meditation och må gott.

En avslutande skördefest vi Klockaregården visade att årets skörd var ovanligt mager, men vi var nöjda med odlingarna av polkabetor, mangold, rabarber och ringblommor. Blomsterrabatterna har fungerat med växelvisa blomningar. Kål,

rödbetor, ärtor och morötter gav lite utbyte. Vi diskuterade nästa års planteringar.

Ekonomin. Vi har knappt använt årets budget, dels för att området varit stenlagt för transporter av sockenstugan och vi har vi har själva bidragit med frön och plantor till odlingarna. Skälet var att på det sättet minska föreningens utgifter och stödja arbetet med sockenstugan.